Inmiddels ben ik al weer even terug van de zendingsconferentie. We hebben met elkaar gepraat over verschillende plannen voor de toekomst. Ik heb nog een verhaal gehouden over zending waarbij ik de grote opdracht uit Matteüs 22 als uitgangspunt heb genomen: ‘Heb de Heer, je God, lief met alles wat in je is en heb je naaste lief als jezelf.’ We hebben samen gebeden, geconstateerd dat het een heel uitdagende opdracht is en dat over de concrete en praktische uitwerking van de plannen nog wel verschil van inzicht is. Toch zijn we denk ik wel een stap verder gekomen.

Na de conferentie ben ik in m’n eentje naar een winkelcentrum gelopen om wat souvenirtjes en biltong te kopen. Op de terugweg kwam ik op het parkeerterrein iemand tegen die bedelde. Ik heb een zak mielie meel voor hem gekocht en daarna een praatje met hem gemaakt. Hij vertelde dat hij een ongeluk had gehad en liet me zijn verwondingen zien en zelfs voelen. Zijn enkel was min of meer verbrijzeld. Hij zei dat alleen God hem kon helpen, wat ik uiteraard hem beaamd. Ik heb hem aangeraden een lokale kerk op te zoeken en we hebben nog voor elkaar gebeden. Dat was mooi en toch hield ik er ook een ongemakkelijk gevoel aan over. Mijn Zuid-Afrikaanse gastheren- en vrouwen keken niet op van mijn verhaal. Ze vonden het goed dat ik geen geld heb gegeven, maar eten. Dat doen ze soms zelf ook wel. ‘Maar,’ zei een van hen ‘je weet nooit of je niet wordt voorgelogen en of de persoon in kwestie niet alsnog de zak met meel verkoopt en van de opbrengst drank koopt!’ 

Zie ook: https://helpendehand.co.za/

Weer thuis in Nederland zag ik een aangrijpende documentaire over toverdokters. In Oeganda zijn er steeds meer toverdokters die kinderoffers brengen. Ze doen dit vaak ik opdracht van rijke Oegandezen die geloven dat als ze hun overblijfselen in de fundamenten van nieuwe gebouwen plaatsen dat dit hun rijkdom zal doen groeien. Wat een duistere armoede! Of dit ook in Zuid-Afrika gebeurt weet ik niet. Maar het zou me niet verbazen. Ook in Zuid-Afrika zijn veel sangoma’s (toverdokters). Hun invloed is groot en bepaald niet positief.

De documentaire is na te kijken via uitzending gemist ‘The Witchdoctor Hunters’ (2Doc/EO)