De doos die Mma Lechalaba de auto uittilt, is echt enorm zwaar. Theekopjes met schoteltjes, een cupcake plateau, suiker en melkstelletje, schalen. Ze moet er eerst een heel stuk mee door de drukke straat in het centrum van Pretoria. Daarna ook nog twee trappen op in de flat waar Zizina woont, want de krakkemikkige lift lijkt niet zo aantrekkelijk. De andere dames hebben lichtere dingen meegenomen: sandwiches, muffins, brownies, scones, dadelkoek, wafels, tafelkleedjes, een neppe bos bloemen en zowaar ook een paar echte. Eenmaal binnen bij Zizina staat alles snel op de formica tafel. Een versierinkje hier, een roosje daar, de cupcakes mooi gerangschikt, soorten thee mooi uitgestald.

“Als mannen dit zouden organiseren, zou het er heel anders uitzien,” zegt iemand. Want zouden mannen eraan denken om naast eetwaar ook de gezellige aankleding mee te nemen?

Elke twee weken houden we samen als vrouwen van onze kerk Living Hope een bijbelstudie-ochtend. Mooi en goed om bij elkaar te komen. Maar deze keer doen we iets anders: een tea party. Iedereen is er, en Zizina heeft ook een vriendin uitgenodigd. Zizina stelt ons haar voor: “Dit zijn mijn zussen van Living Hope. I love them.” Kun je je een mooiere introductie voorstellen?

Daarna danken we samen God voor elkaar en voor de lekkere dingen. We smullen van alle eigengemaakte heerlijkheden. Ondertussen praten we. Over recepten, over mogelijke volgende onderwerpen voor de Bijbelstudie, over hoe erg één van ons er tegenop ziet om weer bij haar Xhosa schoonfamilie op bezoek te gaan omdat ze als sloof behandeld wordt, over bijgeloof bij zwangerschappen. Alles in een positieve, opgewekte sfeer. Ja, zussen, dat zijn we. Uit Zuid-Afrika, Congo, Ruanda en Nederland.

Jullie zus in Christus, Rinette Boersma-Werkman