De ontbijttafel staat vol: eieren natuurlijk, en spek. Yoghurt. Een enorme bak fruit. Koffie, thee, sap en melk. Wit en bruin brood. Soleil heeft goed z’n best gedaan! Of zou z’n vrouw hem geholpen hebben?

Foto 1 volle tafel

We houden ons maandelijkse mannenontbijt. Elke keer organiseert één van de mannen het. Soleil heeft ons uitgenodigd naar hun nieuwe apartement in Arcadia, waar ze net 3 maanden wonen. Het is een enorme verbetering vergeleken met Sunnyside, de lawaaiige binnenstad! Hij verhuurt twee kamers, en z’n gezin woont in de woonkamer. Die hebben ze onderverdeeld met een gordijn; daarachter is hun slaapkamer, waar ook hun twee kleine kinderen slapen.

Hoewel het zaterdagochtend 7:30 uur is, kunnen niet alle mannen erbij zijn. Maar Didace is er gelukkig deze keer wel bij. Hij heeft een drukke taxibusiness. Met de Taxify app kan hij elk moment opgeroepen worden – een stressvol bestaan. Kholo, de kunstenaar, en George, manusje van alles, zijn met mij meegereden. Kholo is nog nieuw in de kerk maar hoort er al helemaal bij.

foto 2 George

Het eten dient om ons bij elkaar te krijgen. We bidden samen en er ontstaat een gesprek. Soleil leest Johannes 1 en stelt vragen om de discussie aan de gang te krijgen: wie is dat, ‘het Woord’? Er komt een goede discussie op gang, waarbij ook teruggegrepen wordt op Genesis 1. We praten over Jezus, die al van eeuwigheid af de zoon van God was. En over de schepping, licht en donker.

‘Hoe kunnen we dit hoofdstuk op ons eigen leven toepassen?’ die vraag komt ook aan de orde. Geloof alleen in Jezus, niet in andere leiders. Veel kerken hebben nl. hun eigen leiders die aandacht en loyaliteit vragen. Ook moeten we de gelegenheid niet voorbij laten gaan om anderen te vertellen dat Jezus echt God is en de enige die de waarheid en genade van God aan ons geeft.

Naar aanleiding daarvan laat Soleil een video zien van Bushiri, een charlatan-prediker die geweldig populair is omdat hij mensen voorspoed en geluk belooft. Naar aanleiding daarvan bespreken we hoe we anderen kunnen waarschuwen tegen ‘kerken’ die veel mensen trekken, maar alleen uit zijn op hun geld. Het is ernstig dat zulke groeperingen mensen op het verkeerde spoor zetten, zodat ze Jezus niet leren kennen. Maar het is beter om niet zo’n leider direkt aan te vallen, maar met de ander over z’n eigen motieven te praten: wat zoek je? Vervolgens kunnen we dan vertellen over Jezus, die oneindig belangrijker en mooier is dan de tijdelijke voordelen die mensen bij zulke kerken zoeken.

Het ontbijt smaakte goed. En het gesprek en onderlinge contact smaakten nog beter.

Ds. Dirk Maurits Boersma