Het Missionteam is het geheel van predikanten en medewerkers die rond Pretoria werken in de verschillende wijken, zoals Soshanguve en Akasia. Zij komen een keer per maand bij elkaar om elkaar te bemoedigen met het Woord van God en om van elkaar te leren. Meestal vergadert het missionteam in een kerkgebouw. In Soshanguve zitten we dan in een grote zaal, onder een zinkdak. De betrokken zendeling regelt koffie en koek. We zitten ook wel in een vergaderzaal van de Pretoriagemeente. Kleiner, maar ook met eten en drinken bij de hand. Deze keer zitten we in de garage van collega Phineas Kgatle. De ruimte is kleiner dan normaal, maar deze keer krijgen we een compleet ontbijt bestaande uit spek en eieren. Kan dit niet onze vaste vergaderplek worden?

foto 1 Thabang (2)foto 2 (2)  foto 3 Hannes (2)

Phineas heeft net een nieuw huis, en de garage ziet er schoner uit dan onze huiskamer. De woonwijk is nog nieuw, de wegen nog niet geasfalteerd, en een aantal huizen in de buurt zijn nog in aanbouw. Een cirkelzaag raast op de achtergrond. Door de open garagedeur zie ik regelmatig mannen met gereedschap en materialen voorbijlopen. Het is wel koud nu de winterse wind naar binnen kan waaien. Maar als ik een tijdje in de deuropening in de winterzon ga zitten, kan ik m’n ogen niet open houden. Het onderwerp spreekt me aan: een plan voor cursussen in de zendingsgemeenten. Collega Hannes Breijtenbach is speciaal beroepen om cursussen te zoeken, te maken en te geven.

Wat moet aandacht krijgen om de gemeenten voor te bereiden op zelfstandigheid? Dan denk je allereerst aan het opleiden van ouderlingen. Maar als het daarbij blijft, kan dat leiden tot passiviteit bij de leden, en overheersing door de ouderlingen. We kijken breder: we willen alle leden bewust maken van hun gaven, van wat zij zelf in de gemeente kunnen doen. We besluiten om concreet te beginnen: Hannes gaat in elke gemeente een keer preken en na de dienst een korte cursus geven. Daar kan elke zendeling op verder bouwen met hulp van Hannes. Mooi om zo samen te werken!