Preekbespreeking

preekbespreking1In juli is het hier hartje winter. Onze kerkdiensten zijn wel wat koud omdat ze in onze grote garage gehouden worden. Iedereen vindt het dus heerlijk om na de dienst in de zon te kunnen staan. Het wekelijks ritueel om na de dienst koffie, thee en sap te drinken en met elkaar te praten, slaat dus in de winter extra aan. En bijna niemand heeft haast om naar huis te gaan!

preekbespreking2Deze keer duurde het nog iets langer. De volwassenen vertrokken naar onze achtertuin voor de preekbespreking. Daar is het stil, want voor het huis, op het ‘kerkplein’ rijden de kinderen rond en spelen ze met de bal. En hier schijnt de zon ook…

Dit is nog maar de tweede keer dat we een preekbespreking houden. Omdat preken snel vervliegen, heb ik jarenlang sermon sheets uitgedeeld, die iedereen thuis kon gebruiken om elke dag een bijbelgedeelte naar aanleiding van de preek te lezen.

preekbespreking3Nu hebben we er een groepsaktiviteit van gemaakt. Ik deel een besprekingspapier uit om de discussie aan de gang te krijgen.

Zo kan iedereen de boodschap op zijn/haar eigen leven betrekken. De boodschap van de tekst (en de preek) blijft zo beter hangen. En de vragen en hints op de achterkant van het papier kan iedereen thuis verder gebruiken.

Omdat Rinette, mijn vrouw, er graag bij wilde zijn, hield ik een oogje in het zeil bij de kinderen, die zich allemaal in de zandbak gepropt hadden.

Het onderwerp is het vierde gebod. In mijn preek heb ik uitgelegd dat God de sabbat als teken van het verbond gaf. Nu, na Christus’ opstanding, is de dag verschoven, maar het is nog steeds een feestdag van de vrijheid, en het is Gods bedoeling dat we iets van deze dag maken. Door dit gebod schept God ruimte: als we ons werk onderbreken, kunnen we pas echt tot rust komen en al onze aandacht op Jezus richten.

Lerato 2e van links

Lerato 2e van links

Iedereen deed volop aan de discussie mee. Lerato is al een tijd werkloos en is kort geleden een cateringbedrijfje begonnen. ‘Als ik eindelijk een klant krijg, en die wil op zondag een party houden, moet ik dat dan wel doen?’

Ze vond dat zelf nooit een probleem, maar was door de preek aan het denken gezet. De groep besprak haar vraag. Ook Enoch kon z’n vragen kwijt. Hij voelde zich meteen in de groep thuis, hoewel hij voor het eerst in de kerk was.

Enoch links

Enoch links

Zo bracht de preekbespreking niet alleen de tekst dichter naar de mensen toe, maar ook de mensen naar elkaar.

Ds. Dirk Maurits  Boersma