ja-neen_0

Het wordt niet altijd gewaardeerd wanneer je iemand uitnodigt voor een Alphacursus of om eens met je mee te gaan naar de kerk. Soms krijg je hele boeiende gesprekken, soms ronduit vijandige reacties. Zo hoorde ik laatst: ‘Ik wil niet dat je ons jullie geloof aansmeert. Ik ben vroeger bij de kerk geweest en dat was je reinste indoctrinatie. Ik wil er niks meer mee te maken hebben!’  Met moeite kon ik nog zeggen dat ik ook helemaal niks wilde aansmeren en dat ik het jammer voor haar vond dat ze zulke slechte ervaringen met de kerk heeft gehad. Daarna was het einde gesprek.

Geen fijne ervaring. Het kan je schuw maken en ervoor zorgen dat je denkt: ‘Ik nodig voortaan maar niemand uit…’ Maar het kan je ook aan het denken zetten: ‘Waar komen deze negatieve gevoelens vandaan? Wat heeft het met mij te maken? En welke verschillende manieren zijn er om als kerk in contact te komen met de mensen om ons heen?’

We zijn geen geloofsovertuigers en de kerk is geen enge, bekrompen club. We zijn wel een groep mensen die geloven in Christus en dat graag willen delen. Niet opdringen dus, maar delen. Waar dat toch anders overkomt, spijt me dat.