In het straatmagazine van Noord-Nederland De Riepe lees ik over Femke die bij het Leger des Heils werkt en voor wie kerst het ultieme feest is. Omdat ze de geboorte viert van het kindeke Jezus, die ter wereld is gekomen in een stal om ons te verlossen van onze zonden. Ik lees over wat het Leger des Heils doet voor dak- en thuislozen, verslaafden en eenzame mensen uit vaak kwetsbare groepen. Een van hen is Marc die jaren geleden zijn vrouw en kinderen verloor doordat een dronken automobilist ze aanreed. Het was vier dagen voor kerst. Marc is in een negatieve spiraal terecht gekomen en heeft sinds die dag nooit meer fijne kerstdagen gehad. Over het Leger des Heils zegt hij: ‘dat ze hem fantastisch helpen.’

Ik lees verder in De Riepe over hoe kerst voor de één een familiefeest is, voor een ander gaat het om de gezellige tradities en een derde vindt het allemaal maar flauwekul. Ze grijpen me aan, de verhalen van de straatkrantverkopers, de kunstenaars, de advocaten, de hulpverleners, de marktkooplui en de journalisten. Wat die mensen hebben meegemaakt en vertellen, hoe ze soms knokken om te overleven, hoe hard ze werken en hoe ze zich inzetten voor een ander. Het menselijke ervan raakt me en de medemenselijkheid. Dan denk ik aan de Zoon van God die van zijn troon kwam om mens te zijn zoals wij en dan bid ik voor Femke, voor Marc, voor al die bekenden en onbekenden. Ik bid voor hen om vrede en geluk, om geloof, hoop en liefde en om een nieuwe kerst die beter zal zijn dan alle eerdere.

 * ** *** **** ***** **** *** ** *

Er is dit jaar geen kerstnachtdienst in de Monumentale Kerk. Er zijn wel veel online kerstnachtdiensten mee te maken, zoals bijvoorbeeld in Schildwolde. Op eerste kerstdag is er een kerstviering met veel aandacht voor kinderen, hier in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) de Bron. Deze dienst is via https://kerkdienstgemist.nl/stations/2048-GKV-de-Bron live te volgen of op een later moment mee te maken.

Meer kersttips: