Vandaag is een bijzondere dag voor ons: Lemar, Anna en Joël kunnen gedoopt worden!

Op zondag 4 maart was de dienst als live feed op YouTube te bekijken.
De live feed is nu voorbij. Bekijk de opname via: https://www.youtube.com/watch?v=i_pbVCGapps

Al 6 jaar

Ze kwamen als babies bij ons: Lemar kwam in februari 2012, Anna in juni 2012 en Joël in oktober 2013. Dat ze al zo lang bij ons zijn, ervaren we als Gods zegen. Lemar werd als 4 maand oude baby eerst eigenlijk alleen maar voor een paar weken bij ons geplaatst! Nu is hij al 6, spreekt drie talen en leert al lezen. Anna kwam bij ons toen ze maar 1 maand oud was. Nu gaat ze vol plezier naar de kleuterschool en en is ze een geweldig lieve meid. Joël was eerst 7 maanden bij een andere ‘plek van veiligheid’ (opvanggezin); hij ziet mij helemaal als zijn ‘pappa’ en komt regelmatig naar mij toe om even vastgehouden en aangemoedigd te worden.

We hadden gehoopt dat we hen in deze 6 jaar ook al hadden kunnen aannemen, maar dat bleek een langer proces dan verwacht. We begonnen er in 2014 mee, maar we zijn nu alleen nog maar op het punt beland dat wij volgens de overheid aan alle voorwaarden voldoen (door het bezit van permanente verblijfsvergunning). Daarna moeten we nog naar de kinderrechter, en dat is ingewikkeld omdat Anna statenloos is. Daarna nog hun naamsverandering en nieuwe geboortecertificaten aanvragen, en adoptie volgens Nederlands recht, zodat ze ook een Nederlands paspoort krijgen. Dan pas kunnen we eindelijk als gezin een keer op reis. Gaat dat nog 1, 2 of 3 jaar duren? We weten het niet.

Dopen?

Vorig jaar hebben we in onze kerkenraad besproken of pleegkinderen gedoopt kunnen worden. Dat ligt in Zuid-Afrika iets anders dan in Nederland. Hier hebben pleegouders veel meer te zeggen over pleegkinderen, vooral m.b.t. opvoeding, scholing, en kerkkeuze. Maar ze kunnen toch gedoopt worden, omdat ze nu permanent deel van ons gezin zijn er helemaal bij horen. Volgens de wet  is het niet meer mogelijk dat de ouders van Lemar en Anna hun kind nog kunnen terugeisen. En Joël is al afgestaan voor adoptie.

In de Bijbel vind je de lijn dat iedereen die tot het gezin behoorde, bij het verbond gerekend werd. Daarom kunnen we Lemar, Anna en Joël nu laten dopen.

‘Mogen wij ook gedoopt worden?’

Al meerdere keren hadden Lemar en Anna gezegd ‘ik wil ook gedoopt worden’ nadat ze andere kinderen gedoopt zagen worden. De doop van Mugisho (oktober 2016) kunnen ze zich nog goed herinneren: ‘Mugisho sliep, en toen je water over z’n hoofd gooide, schrok hij en werd hij wakker!’ Ja, dat blijft hangen! Daarna zagen we hen het meer dan eens naspelen in de garage (waar onze gemeente samenkomt).
Nu ze dit jaar 5, 6 en 7 worden, snappen ze alledrie al iets van de doop. Door de vele bijbelverhalen die ze de afgelopen jaren gehoord hebben, kennen ze Jezus en geloven in hem. Bij hem mogen horen betekent al iets voor hen. Verder snappen ze het afwassen van de zonde al wel, maar moeten ze natuurlijk nog wel leren waarom ze dat nodig hebben. Dat God hun Vader is kunnen ze zich ook al een beetje voorstellen. Alleen dat de Heilige Geest woont in hen woont, is nog niet zo concreet. Logisch natuurlijk.

Wij zijn onze God diep dankbaar voor deze drie prachtige kinderen. En dat hij ons gebruikt om over hem te vertellen en zijn liefde voor te leven. Vanaf vandaag hebben ze een bevestiging daarvan, waar ze hun hele leven op verder kunnen bouwen: God is genadig en betrouwbaar!