Volgens een site over spreekwoorden betekent dit dat wij wel plannen kunnen maken, maar dat het altijd anders kan lopen. Dat laatste is helemaal waar! Het Coronavirus haalt al onze plannen overhoop. Maar waar is God in dit verhaal? Of is het Zijn plan dat dit virus inmiddels is uitgegroeid tot een pandemie die z’n diepste punt nog niet heeft bereikt? Wat heeft onze goede God hiermee te maken en wat kunnen we in deze tijden van Hem verwachten?

In het Nederlands Dagblad van 12 maart zet Dick Schinkelhoek vijf manieren op een rij waarop je als christen naar het Coronavirus kunt kijken: als een oordeel van God, als een teken van het einde der tijden, als een gevolg van de gebrokenheid, als middel om te zien wat er echt toe doet en als oproep tot barmhartigheid. Best iets om eens over na te denken en met elkaar over door te praten!

Het spreekwoord waar ik mee begon is gebaseerd op de Bijbel. In het spreekwoordenboek van de Bijbel lezen we: ‘De mens stippelt zijn weg uit, de HEER bepaalt de richting die hij gaat,’ en ‘Een mens maakt allerlei plannen, wat wordt uitgevoerd is het plan van de HEER’ (Spreuken 16:9 en Spreuken 19:21). Hiermee leert de dichter ons vooral omhoog te kijken en het van God te verwachten in goede en kwade dagen, in prachtige en in barre omstandigheden.

Er is veel wat we niet begrijpen en er zijn ontelbaar veel vragen waar we geen pasklare en afgeronde antwoorden op krijgen. Het meest vreemde maar ook meest bemoedigende voorbeeld van wat het betekent dat ‘de mens wikt, maar dat God beschikt’ zie je in de geschiedenis van zijn Zoon. De leiders hebben zorgvuldig overwogen dat Jezus wèl gedood moest worden, maar niet op het pesachfeest. En wat gebeurt er…? Jezus wordt verraden en sterft op het Pesachfeest om juist door zijn dood en opstanding redding en een nieuw leven te brengen. Wie had dat ooit kunnen bedenken (Matteüs 26: 1-5, 1 Korintiërs 2: 6-8)?

Ik nodig iedereen uit die behoefte heeft aan een gesprek of die voor de zondag een concreet gebedspunt wil doorgeven, mij dat te laten weten. Laten we bidden en waken, als mensen naar elkaar omzien en veel van God verwachten!