Je hoort het iemand als Maarten van Rossem zo zeggen: ‘Het Oude Testament is een vreselijk en gewelddadig boek! Jezus en de Bergrede dat gaat nog wel – maar die god van het Oude Testament is een verschrikking.‘ Het is nog maar zeer de vraag of het Nieuwe Testament minder radicaal is dan het Oude Testament – maar het in ieder geval wel een feit dat ook veel christenen het Oude Testament een moeilijk boek vinden.

Het lijkt alsof God zijn volk tot genocide aanzet, alsof Hij bijzonder streng is en de mensen met een boel onhaalbare regels opscheept en hen vervolgens straft als ze die niet blijken te halen. Is God wel eerlijk? En waarom is er zoveel ellende? Is Hij wel barmhartig? Met andere woorden: geeft Hij eigenlijk wel om ons of kan het Hem niks schelen? Wie is die God van het Oude Testament?

Dat is een goede vraag – zeker als je echt benieuwd bent naar het antwoord. Dan kan je ontdekken dat Hij geen gewelddadige god is die tot volkerenmoord aanzet. Hij blijkt wel totaal anders te zijn dan wij zijn. En ook anders dan wij Hem vaak in onze gedachten voorstellen. Hij is volstrekt eerlijk over onze tekorten en zonden, maar levert ons niet uit aan onszelf. Hij overtreft onze idee├źn van wat goed en liefdevol is. Hij is niemand minder dan de Vader van Jezus Christus!

Wil je hier meer over weten? Dan is het boekje: ‘Is dit onze Vader?’ van dr. Hetty Lalleman een aanrader. Zij legt daarin helder en betrokken uit waarom zij van de God van het Oude Testament houdt.