Dit jaar heb ik eindelijk weer een catechisatiegroep. Er zijn heel weinig tieners in onze gemeente. Vorig jaar kwamen er twee jongens en één meisje bij. Ze waren nog geen 12, maar waren eigenlijk te oud voor de kinderclub (voor 6-12 jarigen).

We hebben een goede start gemaakt: in plaats van drie, zaten er opeens zes jongeren in mijn groep! De drie anderen wilden ook graag ‘upgraden’ van de kinderclub. Ze waren nog niet eens 11, maar vooruit, ik gaf ze een kans.

Later kwamen er nog een paar bij, maar niet iedereen komt elke week. Sommigen kunnen niet om drie uur hier zijn omdat hun taxi of bus later komt. Soms zijn we dus met 8, een andere keer met 4.

Ze hebben wel wat kennis van de Bijbel, maar niet van de Catechismus. We beginnen dus eenvoudig (ze zijn tenslotte nog geen 12…). Op zoek naar materiaal vond ik de catechisatielessen uit Winsum over de 12 artikelen: ‘Wie is God voor jou?’ Daar zitten opdrachten en werkbladen bij die ik vertaal.

Maar de lessen zijn nogal lang en te moeilijk voor mijn groep. Ik moet het dus makkelijker maken en over meerdere weken verdelen.

De eerste lessen kwamen we bijna niet vooruit. De groep is nog onder de 12, en dat kan ik merken. Ik moet ze steeds tot de orde roepen. Ze willen wel leren, maar ze zijn nog speels en er wordt soms gelachen om niks. Langzamerhand gaat het beter en leren ze concentreren en luisteren.

Ik vind het mooi dat ze blijven komen. Zo kunnen ze Jezus leren kennen en beginnen ze te leren wat God met hun leven te maken heeft.

 

Wat levert dat op? Ik kan het niet voorspellen of meten. Dat laat ik aan de Geest van Christus over.

 

Ds. Dirk Maurits Boersma