‘Hey, man of God!’ klinkt het. Ik stap net in de auto in Hayseed straat, na een gesprekje met Letlhohonolo. Twee mannen lopen langs. Eén van hen herken ik. Hij heeft een vriendelijk, open gezicht.
beerIk moet even graven in het ‘facebook’ in mijn geheugen, om de naam bij het gezicht te vinden. Het is Phapi. Drie maanden geleden stond ik met Tshepo op straat te praten, en kwam hij er ook bij staan. Ze zijn vrienden. Zo gaat dat als ik in de wijk rondloop: via de één leer ik een ander kennen. En Phapi heeft weer een andere vriend bij zich: Peter, een man met een grote bierfles in z’n hand.

Na een paar vriendelijke woorden heen en weer zegt Peter: ‘Wil je met mij bidden?’
Zo’n verzoek krijg ik niet elke dag. Ik geloof ook dat hij het meent; de bierfles is nog vol.
‘Heb je tijd? Kom even mee, ik woon twee huizen verderop. Ik woon daar met m’n moeder.’ Even later zit ik in een woonkamer, met Phapi naast me en Peter’s moeder rechts op het andere bankje. Peter opent in de tussentijd z’n bierfles en schenkt zichzelf een glas in. ‘Is het OK?’ vraagt hij aan de man of God. Op straat was hij ook al onzeker of hij zijn fles voor mij moest verbergen. Maar hij gaat toch z’n gang.

Leeg

‘Ik ga niet naar de kerk, en Phapi wel.’ zegt Peter. ‘He always fights with me because I don’t go to church’. Ik ben benieuwd naar de reden. Hij vertelt stukken van z’n levensverhaal, zo nu en dan zich verontschuldigend voor een slok bier. Opgegroeid in de roomse kerk. Het geloof werd er met de paplepel ingedwongen. In een kostschool. ‘En je weet wel wat voor dingen daar gebeuren’ voegt hij er veelzeggend aan toe. Inderdaad, vandaag hoorde ik nog op de radio dat de hoogste roomse geestelijke in Australië een jaar huisarrest gekregen heeft vanwege het verzwijgen van sexueel misbruik on his watch. Ik voel iets aan van de reden waarom Peter de kerk de rug toe heeft gekeerd.

Wat is ervoor in de plaats gekomen? Zo op het oog is hij een vrolijke man, vol grapjes. Als hij me de auto van z’n vader laat zien, die buiten staat te verroesten, noemt hij de namen van z’n honden: Malema, Zuma, Fidele Castro, en Fikile Mbalula. Dit is iemand met humor!
Op het oog, ja. Maar wat hij me vertelt, is een stroom ellende. Hij vertelt dat hij ooit een hele zak vol muti (traditionele medicijn voor genezing of bescherming) had, en z’n gezinsleven is ook om van te huilen: nooit getrouwd, wel twee kinderen, die hij bijna nooit ziet. Alleen z’n bejaarde moeder houdt hem gezelschap. Hij lijkt niet gelukkig. Geen wonder dat hij z’n troost in bier zoekt. Het is om de hoek in de tuckshop in endless supply.

Ik verbaas me dat hij zoveel aan mij vertelt. Hij ontmoet mij vandaag voor het eerst. Zou dat zijn omdat hij mij als man of God een zeker vertrouwen geeft, of omdat z’n vriend Phapi mij kent? Of zou deze fles toch niet de eerste zijn vandaag? Hij praat wel normaal en samenhangend. Ik vermoed dat deze dingen hem hoog zitten, en met z’n vriend erbij praat hij makkelijker.

De weg

Vóór mij zie ik iemand die de weg kwijt is. De kerk heeft hem in verwarring gebracht en beschadigd. Maar de leegte heeft hij gevuld met dingen die macht over hem hebben. Hij heeft bevrijding nodig.

Peter wil dat ik voor drie dingen bid. Dingen die hij mist en belangrijk voor hem zijn. Toch ga ik daar niet meteen op in. Eerst leg ik uit dat Jezus de weg, de waarheid en het leven is: de weg naar God: vrede met hem als zondaar; de waarheid die hem vrij kan maken, en het leven. Leven! Bij alle aktiviteit en energie die er van hem uitgaat, is dat wat er mist: leven, vrijheid, echte vreugde.

John14,06 biblescreen

Daar bid ik dus voor, dat God hem dat zal geven. En tegelijk bidden we ook voor z’n moeder van 80, en voor de andere dingen die hij vroeg.

Kracht

Dit heeft veel follow up nodig. Ik wil verder vragen over zijn leven en waarnaar hij precies op zoek is. Dan kan ik hem meer vertellen over het goede nieuws van het kruis en de opstanding van Christus – daar schuilt de kracht die hem vrij kan maken.

1Cor01,18 biblescreen

Herder

Jezus heeft mij uitgestuurd met de mission om discipelen te maken. Zijn bewogenheid met Israel is ook in mijn hart en motiveert mij om de mensen in deze wijk het evangelie te brengen:

“He had compassion on them, because they were like sheep without a shepherd. And he began to teach them many things.” (Mark 6:34 (ESV))

Er is hier een hoop werk te doen. Ik ben nog maar net begonnen, maar God laat mij de nood zien in de levens van deze mensen. Bid ajb samen met mij dat meer mensen het evangelie horen en bevrijd worden om discipelen van Jezus te worden.